Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer här

Foto:LASSE SVENSSON / KVP / TT

”Våra tomater blir så goda att tånaglarna krullar sig”

Aprikoser, mandlar, krasse och magiska äpplen. Gustav Mandelmann blir till sig när han pratar om allt som kommer frodas under året på gården i Djupadal. På Nordiska Trädgårdar berättar han och hustrun Marie om livet som självförsörjande.

Program för Mandelmanns föreläsningar - se längst ned på sidan.

Våren närmar sig Djupadal på Österlen i Skåne där familjen Mandelmann har sin gård. De beskär de sista träden, kalvar är på väg, snart är det dags att sätta tomater och potatis och de första primörerna som nässlor och ramslök börjar titta fram. På gården odlar Mandelmanns allt från säd och grönsaker till blommor, frukt och bär.

– Det är något magiskt med att sätta ner frön i jorden och så växer det. Det kanske låter konstigt, men jag är fortfarande alldeles fascinerad över det. Man kan välja att ha en stor gräsmatta eller ett paradis med odlingar. Jag väljer inte gräsmattan, säger Gustav Mandelmann.

Familjen flyttade från Stockholm till gården på Österlen för 20 år sedan. De längtade efter att bo närmare naturen och att kunna leva på det som finns utanför dörren. Och de har inte ångrat sig. I dag driver Mandelmanns ett trädgårdskafé på sommaren, där de bjuder på rätter tillagade på ingredienser från gården såsom citronkokta kronärtskockor, hemgjord haloumi och ramslökspesto med rostade mandlar.

De provar gärna att odla sådant som sticker ut.
– Vi testar oss fram. Vi har lyckats oväntat bra med aprikos- och mandelträden. Vi är chockade över att vi fått så mycket sötmandel, en fantastisk råvara som vi rostar i stekpannan eller gör en god mandelpuré av.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill börja odla ätbart?
– Börja med det som är enkelt att sköta och ger en stor skörd som squash, potatis och broccoli. Kort slanggurka är perfekt för den som vill odla på balkongen. 

Vilka är fördelarna med att odla själv?
– Förutom att du sparar pengar och gör en insats för miljön är det så mycket godare och att du kan odla det du gillar. Ta små kronärtskockor till exempel, de är omöjliga att hitta i butiken och de blir så fantastiskt goda när du odlar dem själv.
– Eller tänk på allt som kan göras med dina äpplen.
Vi brukar lagra äpplen sent på hösten och förvara dem i slutna påsar. Sedan äter vi dem på vintern och då är de underbara. Och för att inte tala om bifftomaterna som vi odlar i vårt växthus, de är så goda att tånaglarna krullar sig!

Vad ska ni göra på mässan Nordiska Trädgårdar?
– Vi ska dels prata om livet som självförsörjande på gården, dels ta emot ett pris från Förbundet organisk-biologisk odling för att ha inspirerat svenska folket att odla ekologiskt. Vi blev jätteglada för utmärkelsen. Men jag vill inte stanna för länge i Stockholm, då längtar jag hem till djuren och fruktträden!

FAKTA: Gustav Mandelmann
Ålder: 52 år.
Familj: Hustrun Marie och fyra barn.
Bor: På gården Djupadal på Österlen.
Aktuell: Medverkar i programmet Mandelmanns gård som visas på TV4. Tar emot pris och samtalar på scenen under Nordiska Trädgårdar 6–9 april.
Glad över: Vattenkrasse som vi odlar i vår damm. Den har sting och är underbar att vända ner i en omelett eller toppa en soppa med. Och så mandelträden! Och bifftomaterna i växthuset.

Mandelmanns föreläsningar på torsdag den 6 april:
Scen Ätbart kl. 11.00 - Är livet på gården Djupadal så härligt som det verkar i tv-programmet "Mandelmanns gård?"
Pelargonscenen kl. 14.30 - Självhushållning på Djupadal
Pelargonscenen kl. 15.15 - Utnämning av Årets guldgrävare
Se hela programmet här »