Fotograf Anne-Lie Ryde

Hanna Wendelbos 5 bästa tips för att förodla sommarblommor

 

Det bästa sättet att råda bot på gråa dagar och kylslaget väder är att börja drömma om sommaren och alla underbara buketter som ska plockas då. Varje rum ska fyllas med blomsterglädje, ett stort fång mitt på köksbordet, något litet och väldoftande på nattygsbordet och en vacker blomsterprimadonna i näpen vas vid spegeln i vardagsrummet. Går du och drömmer om detta liksom jag bjuder jag på mina fem bästa tips här nedan för att din dröm ska bli sann!

 

1. Så inte för tidigt!

Jag vet att det kliar i fingrarna att sätta igång, men om du sår frostkänsliga blommor för tidigt kommer de bli rangliga, bleka och risken är överhängande att det får löss innan de hinner ut på friland.

2. Så härdiga annueller först!

Härdiga annuller är sommarblommor som tål kyliga temperaturer och därför kan planteras ut tidigt på säsongen. Hos mig på växtkusten åker tex lejongap, riddarsporrar, blomstermorot, blåklint ut på friland redan i början på april, ca 5-6 veckor före sista frosten.

3. Att odla måste inte vara en materialsport!

Om man följer proffsiga odlare på sociala medier kan man lätt tro att man måste köpa en massa grejer för att kunna fylla sin trädgård med blommor. Men, jag skulle vilja säga att det bästa drivhuset för sådd av sommarblommor är den där plastasken som vindruvor ligger i. Den har ett lagom djup, dräneringshål i botten och locket gör det till en perfekt plats för små frön att börja gro.
Om du skaffar växtbelysning så kan man så lite tidigare, eftersom plantorna behöver mycket ljus för att växa sig knubbiga och friska. Men om du (eller resten av din familj) inte orkar med den skarpa växthusbelysningen vänta med att så tills det är ca 10 timmars dagsljus hos dig. Ett ljust och fint fönster, gärna med lite kallare temperatur kommer göra jobbet!

4. Direktså när frostrisken är över!

Jajemen, det går ju så klart med alla de underbara blommor som har kortare utvecklingstid. De bästa och kraftigaste solrosor och zinnia får jag vid direktsådd i mitten på maj. Men, jag måste vara noga och vakta för mördarsniglar som älskar dessa små plantor.

5. Så inte hela fröpåsen!

Det här rådet är verkligen riktat till mig. Tvångsmässigt sår jag ofta samtliga frön i en fröpåse, kan vara bara att ha tänker jag. Men när jag sedan står där med 200 ljusblå riddarsporrar som ska skolas om till större kruka då förbannar jag mig själv. Det vore ok om det bara gällde riddarsporrar, men jag kan ju likväl stå med 20 tomatplantor av en och samma sort. Eller 30 stycken vit klockranka när jag mycket väl vet att jag endast behöver fyra varje säsong. Jag tittar på eländet och inser att med så många klockrankor kommer de ta över hela min förodling, trassla in sig och dra allt med sig i fördärvet.
Är det någon av ovan punkter du kan relatera till? Eller är det bara jag?

Med vänlig hälsning, Eder passionerade blomsterodlare Hanna Wendelbo

Linda Schillen - plantera vårkruka

Vill du lära dig mer om odling och blommor? Hanna håller workshops om hur du kommer igång med dahliaodlingen och du kan även lyssna på henne på Inspirationsscenen  – torsdag 27/3 kl. 11.00 och lördag 29/3 kl. 12.30.  Samt träffa henne i monter A06:12.