
Sätt fart på våren – plantera en vårkruka med trädgårdsmästare Linda Schilén
Äntligen vår!
För mig är det naturen som signalerar att de tomma utekrukorna äntligen kan fyllas med krispig grönska och näpna, frosttåliga blommor. Lite som Ida sjunger i visan: ”Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart”. Och jag sätter fart!
Först ut är entrén – den plats jag väcker först ur sin vintervila. Tänk att bara en liten trädgårdsviva/primula kan skapa en sådan färgeffekt med sina pigga, pastelliga kulörer! Det är nog en av de stora fördelarna med den tidiga trädgårdssäsongen – att det inte krävs många blommor för att göra en stor och färgglad skillnad i den grånande omgivningen. Visste du förresten att gullvivan på latin kan översättas till ”vårens första ört”?


Jag villhöver många sorter
Men jag kan förstås inte nöja mig med bara en blomma – jag villhöver många! Genom att arrangera dem i olika krukor förstärker jag känslan av den årstid jag längtat efter. Vivor, pärlhyacinter, penséer och violer är självklara inslag, men jag väljer också gärna gyllenlack och ranunkler. Just gyllenlack är en favorit eftersom blommorna är flerfärgade – en och samma blomma kan vara rosa, vit och gul, medan en annan kan skifta mellan cerise, rött och orange. Perfekt för att färgmatcha med andra blommor!
Tidiga vårblommor tål visserligen kyla, men för att de ska blomma länge behöver de skötas om. Det betyder att överblommade blommor bör knipsas bort – enkelt att göra och som både förlänger blomningen och ger en mysig stund av pysslande.
Tulpaner och narcisser
I växthusets krukor har tulpanerna börjat slå ut, en säker plats för dessa annars så eftertraktade delikatesser för rådjur. Här blommar även påsk- och pingstliljor med sina karakteristiska små trumpeter. Pingstliljans trumpet är kort, medan påskliljans är lång – och båda uppskattas av humlor, som gärna kryper in i de cylinderformade blommorna för att samla nektar och pollen. Ibland tar de sig till och med en liten tupplur där inne – hur gulligt är inte det? Andra viktiga pollinatörsväxter så här tidigt på säsongen är hyacinter och olika sorters vide. Att plantera blommor som gynnar bin, humlor och fjärilar är en självklarhet i mina krukor.


Övergången till vår
Jorden kring växterna täcker jag med torkat skrufs från rabatterna – löv, fjolårets örnbräken eller annat organiskt material som bäddar in växterna på ett naturligt och harmoniskt sätt. Det ger en fin övergång mellan den försiktiga, tidiga våren i trädgården och krukornas färgglada blommor.
Under Trädgårdsmässan kan du träffa Linda Schilén i hennes monter A29:20 och även delta på hennes workshop där du får möjligheten att plantera din egen vårkruka. Du kommer att lära dig om komposition, färglära och sortval, blandat med smarta knep för att få blommorna att hålla sig vackra ända till sommaren. Linda föreläser även på Inspirationsscenen fredag 28/3 kl. 14.00 och lördag 29/3 kl. 14.00.