
Så här lyckas du med dahlior! – Svar på de 5 vanligaste frågorna!
Har du blivit sugen på att odla dahlior? Grattis – det är en otroligt lätt blomma att ta om hand när man hittat sitt odlingssätt.
Odlingssätten för att lyckas med dahlior är många, och man bör alltid utgå från sina egna förutsättningar. Det kan ta något år innan man hittat sitt optimala odlingssätt, men det är verkligen mödan värt! Här svarar Sanna och Jan på Magnolia Nossebro på de vanligaste frågorna om hur man lyckas med dahlior.

1. Var och hur odlar jag dahlior?
Dahlior går att odla på många sätt – direkt i rabatter, i pallkragar eller i krukor. Det finns inget som är rätt eller fel. Oavsett var de växer är det viktigaste att dahliorna får många soltimmar, minst 8 timmar per dag!
Odling i rabatter
Den som odlar i rabatter kan få stora, pampiga plantor – så länge de inte planterats för tätt – och behöver inte vattna särskilt ofta så länge det regnar.
Innan dahliorna planteras ska jorden förberedas med näring och ny mylla. När växterna är små och spröda är det viktigt att hålla undan både ogräs och sniglar. Sniglarna ser de spröda växterna som en delikatess.
Pallkrage
Odlar du dahlior i pallkrage eller drivbänk kan det vara lättare att hålla bukt på sniglarna, men här krävs bättre koll på bevattningen. Även här är det viktigt att inte sätta knölarna för tätt, för att plantorna ska ha utrymme att breda ut sig.
Krukor
Att odla i krukor är lätt och smidigt under plantering och de tar inte upp så mycket plats, vilket passar perfekt för utrymmen som altaner och balkonger. Dock krävs här mer bevattning, eftersom volymen jord är mycket mindre. Men vattna inte för ofta; jorden ska torka upp mellan vattningarna. Kontrollera gärna med en fukthaltsmätare, som når ända ner till botten.
2. När ska jag plantera mina knölar?
Dahliaknölar kan antingen direktplanteras i land eller fördrivas. Det finns fördelar och nackdelar med båda och det som passar en bäst beror främst på vilka förutsättningar man har, men även på vad man värderar högst. Är det t ex viktigast med tidig blomning är förodling att föredra, medan en stabil planta som håller mot vinden lättast fås genom att plantera knölarna direkt ute i jorden.
Vid förodling är det många som är sugna på att börja så fort som möjligt, men det är viktigt att inte dra igång för tidigt. Om man inte har växtlampor utan vill förlita sig på solljuset är det i april som förodlingen kan påbörjas, tidigare än så ger ofta plantor som drar iväg på höjden och blir rangliga. Förodlade dahlior kan inte planteras ut förrän frostrisken är över, ofta i juni månad, och de måste avhärdas innan.
3. Hur tätt och djupt ska knölarna planteras?
Dahliorna trivs allra bäst när de får breda ut sig. Till en början när dahliorna precis börjar komma upp eller planteras ut kan det kännas väldigt glest mellan dahliorna. Men när sidoskotten kommer efter att den första blomman har blommat så blir det fort en frodig, stor planta.
Ett riktmärke för planteringsavståndet är halva sluthöjden av plantan. Ju mer plats de får, desto mer plats tar de. Planteras dahliorna för tätt är det risk att dahliorna uppfattar att de står i skugga och blir höga och rangliga eller blommar mindre.
När dahliaknölarna planteras ska de planteras 5-10 cm djupt. I en rabatt planteras de med fördel 10 cm djupt, då detta ger en kraftig planta som står stabilt även vid kraftiga vindar. Vid förodling är det viktigt att hela knölen är täckt med minst 2 cm jord. Fjolårsstjälken och nya skott får sticka upp över jordytan, men hamnar skotten under jorden letar de sig snabbt upp igen.
4. Hur får jag så mycket blommor som möjligt?
Många drömmer om att plocka in stora buketter av dahlior för att smycka sitt hem eller ge bort till nära och kära. Har man 30 plantor kan man ta in blommor kontinuerligt, utan att det blir tomt i trädgården.
1. För att dahliorna ska blomma rikligt ska de stå med så goda förutsättningar som möjligt, där det allra viktigaste är att de har många soltimmar, minst 8 men gärna fler, och att de inte blir skuggade av varandra. Kom ihåg att olika sorter blommar olika mycket. Till exempel blir det färre blommor på de allra största blommorna och enkla blommor ger oftast fler blommor.
2. Att klippaKlipp bort överblommade blommor innan de bildar frökapslar stimulerar tillväxt av nya blommor, så det rekommenderas att du gör även på de som du inte tar in.
3. När man tar in blommor eller tar bort överblommade så är det viktigt att inte klippa stjälkarna för långt ner så att man inte klipper av där nya sidoskott ska komma.
4. Lite extra gödning efter första blomningen kan också ge fler blommor. Gödningen ska inte ha för hög halt av kväve, då det ger mer näring till många gröna blad.
5. När hösten kommer, vad gör jag med knölarna då?
Dahliaknölar är fleråriga, men tål inte minusgrader och behöver därför vinterförvaras. Plantorna och blommorna kan stå kvar ute tills frosten kommer och behöver sedan grävas upp innan det blir tjäle – eller innan de blir täckta av snö.
Gräv upp knölarna med en grep, ofta har de växt sig stora under hösten. När knölen har grävts upp skakas jorden av så gott det går och stjälken klipps av. Knölarna får sedan torka upp på en varm och torr plats innan de ska förvaras under vintern. Märk gärna upp vilken sort det är på knölen eller påsen innan du lägger den på förvaring.
Vinterförvaring
Det finns en mängd olika sätt och ställen att vinterförvara sina dahlior. Knölarna tål inte minusgrader, så det måste vara en frostfri plats.
Förvaringsplatsen bör hålla en temperatur mellan 0 och 7 grader, men kan gå upp till 10 grader om luften är torrare. Luftfuktigheten bör ligga mellan 75 och 93 procent för att förhindra att knölarna torkar ut eller ruttnar.
Vid kallare förvaring får det inte vara för fuktigt, eftersom knölarna då riskerar att ruttna. Vid varmare förvaring får det däremot inte vara för torrt, eftersom det kan leda till uttorkning. För att bevara rätt fuktighet kan man täcka knölarna med fuktigt kutterspån, sågspån, torvströ eller sand. Eftersom olika miljöer påverkar knölarna på olika sätt kan det vara nödvändigt att pröva sig fram för att hitta den bästa lösningen utifrån de egna förutsättningarna.
Några förslag på förvaringsplatser är jord- eller matkällare, vind, garage, stall och sommarstuga.
Även med en bra förvaringsplats får man alltid räkna med lite svinn; är det inte mer än 15% ska man vara nöjd.
Till våren tas knölarna sedan fram för att väckas innan planteringen, för ännu en säsong med fantastisk blomning och färgprakt. Delning kan göras vid uppgrävning, men görs allra helst på våren.


Magnolia Nossebro har Europas största sortiment med 400 sorters knölar att välja på under mässan och över 800 sorter i webbsortimentet. Dessutom har de börjat med sticklingar på eftertraktade och ovanliga sorter. Få inspiration och hitta dina favoriter i dahliautställningen “100 dahlior” på entretorget under mässan och köp sedan favoritknölarna hos oss på Magnolia Nossebro i monter A06:40, eller hitta dem online på magnolia. Kolla in det programmet här.